Osoby z nietolerancją laktozy rzadziej chorują na nowotwory płuc, piersi i jajnika

5 listopada 2014, 11:34

Osoby z nietolerancją laktozy rzadziej zapadają na nowotwory płuc, piersi i jajnika.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

By uniknąć zakażeń, lepiej mieć pH moczu bliższe neutralnego

26 czerwca 2015, 13:22

Naukowcy odkryli, że pH moczu bliskie wartości neutralnej zapewnia większą skuteczność białka wytwarzanego przez organizm w odpowiedzi na zakażenie bakteryjne.


Dieta wysokotłuszczowa głodzi mózg

29 kwietnia 2016, 15:32

Po zaledwie trzech dniach przebywania na diecie wysokotłuszczowej do mózgów karmionych nią myszy dociera mniej glukozy niż przy normalnej diecie. Poziom glukozy w mózgu powraca do normy dopiero po miesiącu i odbywa się to kosztem reszty organizmu


Lepsze funkcjonowanie poznawcze po kakao i czekoladzie

30 czerwca 2017, 11:42

Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale i poprawia funkcjonowanie poznawcze. Dzieje się tak, bo flawanole z kakao mają działanie neuroprotekcyjne.


Komórki tłuszczowe zapamiętują niezdrową dietę

23 kwietnia 2018, 11:01

Wystarczą zaledwie 24 godziny, by w preadipocytach zmienić epigenetyczny przepis na to, jak prawidłowo zostać dojrzałą komórką tłuszczową. Zmiany zachodzą pod wpływem nasyconego kwasu tłuszczowego - kwasu palmitynowego - i/lub czynnika martwicy nowotworu (TNF-α).


Wysokotłuszczowa dieta przekłada się na pogrubienie błony komórek śródbłonka

1 marca 2019, 15:12

Lipoproteina niskiej gęstości (LDL), główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów, oraz utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. oxidised low density lipoproteins, oxLDL) powodują pogrubienie oraz podwyższone napięcie błony w komórkach śródbłonka. Zmiany poziomu LDL i oxLDL we krwi pod wpływem wysokotłuszczowej diety zaburzają integralność śródbłonka i zapoczątkowują procesy związane z miażdżycą.


Transplantacja mikrobiomu pochwy skuteczną metodą leczenia waginozy bakteryjnej?

10 października 2019, 05:49

Transplantacja wydzieliny pochwowej okazała się skuteczną metodą leczenia nawracającej niepoddającej się terapii waginozy bakteryjnej (BV), donoszą autorzy niewielkich badań klinicznych, których wyniki opisano na łamach Nature Medicine.


Kobiety i mężczyźni zamieszkujący Herkulaneum nie jedli tych samych produktów

1 września 2021, 11:43

Badania szczątków kostnych z Herkulaneum pokazały, że kobiety i mężczyźni zamieszkujący starożytne miasto nie jedli tych samych produktów. Analiza stabilnych izotopów węgla i azotu z aminokwasów kolagenu kości 17 osób (11 dorosłych mężczyzn i 6 dorosłych kobiet) wskazała, że kobiety spożywały więcej produktów ze zwierząt lądowych i lokalnie hodowanych owoców i warzyw, a w diecie mężczyzn było więcej droższych ryb.


Kolejny popularny słodzik zwiększa ryzyko udaru i ataku serca

6 czerwca 2024, 12:08

Popularny słodzik, ksylitol, dodawany jest do dietetycznych napojów, past do zębów czy gum do żucia. Można go kupić również w pastylkach czy proszku do samodzielnego słodzenia napojów czy potraw. Jak jednak możemy przeczytać w najnowszym numerze European Heart Journal, naukowcy połączyli używanie ksylitolu ze zwiększonym prawdopodobieństwem ataku serca i udaru. Eksperymenty w laboratorium sugerują, że słodzik prowadzi do tworzenia się skrzepów.


Oliwa walczy z rakiem

20 grudnia 2006, 12:11

Osoby używające dużych ilości oliwy zapobiegają powstawaniu uszkodzeń komórek, które prowadzą do procesów nowotworowych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy